
Erik Penser Bank
Erik Penser Bank är en privatägd bank som erbjuder ett brett urval av finansiella tjänster till privata och institutionella investerare. Vi fokuserar på att skapa värde åt våra kunder.
Erik Penser Bank har ett hundratal anställda och huvudkontor i Stockholm. Vår affärskultur bygger på en övertygelse om att långsiktig framgång för banken endast kan vara grundad på framgång för våra kunder och uppdragsgivare.
Affärsidé
Erik Penser Bank skall erbjuda de bästa finansiella lösningarna till privata och professionella investerare.
Vision
Erik Penser Banks vision är att bli den ledande fristående leverantören av finansiella lösningar till en kvalificerad målgrupp.
Strategi
Erik Penser Banks strategi kretsar kring att skapa kundvärde genom att erbjuda individanpassade finansiella lösningar och en hög grad av personlig service.
Erik Penser Bank AB bedriver bankrörelse och värdepappersrörelse efter tillstånd och under tillsyn av svenska Finansinspektionen. Adress: Finansinspektionen, Box 7821, 103 97 Stockholm.
Erik Penser
Erik Penser, född 1942 i Eslöv, började sin finanskarriär på Bankirfirman Langenskiöld 1969. Tillsammans med vännen Thomas Fischer arbetade han intensivt för att utveckla firmans affärer. Genom att även privat investera i aktier, emellanåt med hög belåning, kom han att skaffa sig ett avgörande ägarinflytande i flera stora börsföretag.
Under 1980-talet och i början av 1990-talet var Erik Penser en av Sveriges mest inflytelserika finansmän. Genom sitt holdingbolag Yggdrasil kontrollerade han bland annat kemi- och försvarsindustrikoncernen Nobel Industrier och Asken, ett investmentbolag med stora intressen i framförallt SKF, men även i många andra företag, däribland Carnegie.
Erik Penser grundade Erik Penser Fondkommission 1994 och 2008 blev företaget bank. Sedan 2009 är banken det största finansiella innehavet i Yggdrasil, som under 2010-talet även var stor ägare i det expansiva hedgefondföretaget Pan Capital.
Erik Penser är stor markägare i England, där han även föder upp galopphästar. Han har också utmärkt sig som samlare av många olika saker. På väggarna i bankens mötesrum hänger bland annat hans samlingar av aktiebrev, filmaffischer och sedlar.
Bolagsstyrning
Årsstämma
Årsstämman är det högsta beslutande organet i företaget och det forum genom vilket aktieägarna kan utöva sitt inflytande. Årsstämmans uppgifter regleras i aktiebolagslagen och i bolagsordningen.
Styrelse
Erik Penser Banks styrelse består av fem ordinarie ledamöter samt ordföranden. VD är inte ledamot i bolagets styrelse. I styrelsen är tre ledamöter oberoende i förhållande till såväl bolaget som dess ägare.
Banken har implementerat en policy angående lämplighetsbedömningar och mångfald i samband med rekrytering av styrelseledamöter och VD. Policyn innefattar även de åtgärder som ska vidtas i fall att utsedd styrelseledamot inte anses lämplig. Beträffande mångfald är syftet med policyn att Erik Penser Bank vid tillsättning av styrelseledamöter betraktar en bred uppsättning egenskaper och kunskaper. I detta syfte innefattar policyn krav på att ålder, kön, geografiskt ursprung samt utbildnings- och yrkesbakgrund ska beaktas i syfte att främja oberoende åsikter och ett kritiskt ifrågasättande.
VD och företagsledning
VD i Erik Penser Bank är Johan Mörner. Enligt VD-instruktionen leder verkställande direktören verksamheten i enlighet med styrelsens riktlinjer och anvisningar. VD håller kontinuerligt styrelsen och dess ordförande informerade om bolagens finansiella ställning och utveckling. Ledningen för Erik Penser Bank består av sju personer.
Revisor
Mona Susanne Alfredsson, auktoriserad revisor från Ernst & Young, är revisor i Erik Penser Bank.
Organisation
Bankens verksamhet är organiserad i två affärsområden, Corporate Finance och Wealth Management samt en rad stödfunktioner.
Erik Penser Banks organisationsschema
Styrelsens och verkställande direktörens anseende, erfarenheter och uppdrag
Erik Penser Bank är skyldig att säkerställa att VD och samtliga styrelseledamöter vid alla tidpunkter enskilt är lämpliga för sitt uppdrag. Initialt sker bedömningen med avseende på lämplighet innan tillträde. Därutöver bedöms den löpande. Lämplighetsbedömning genomförs även kollektivt för hela styrelsen för att säkerställa god samarbetsförmåga och tillräcklig kunskap, kompetens och expertis för att förstå bankens affär och huvudsakliga risker. Den kollektiva lämplighetsbedömningen görs minst vartannat år.
Vid formulering av krav- och kunskapsprofilen, inför byte av befintlig styrelseledamot eller tillsättande av ny styrelseledamot, görs också en genomlysning av styrelsens samlade kompetens och utifrån den sker en bedömning av vilka kompetenser och färdigheter som ska prioriteras. Vid rekrytering av nya ledamöter till styrelsen ska banken, utöver vad som krävs avseende kunskap, kompetens och integritet, beakta mångfaldsaspekten. I rekrytering av nya ledamöter ska banken sträva efter att skapa mångfald, bland annat med avseende på kön, ålder, samt utbildnings- och yrkesbakgrund.
Styrelseledamöterna i Erik Penser Bank har mångårig yrkeserfarenhet från skilda men för banken relevanta områden. Således finns i styrelsen gedigen kunskap och erfarenhet inom bl.a. bank och finansiering, kapitalförvaltning, kapitalförsörjning, riskkontroll, redovisning, små- och medelstor affärsverksamhet, entreprenörskap, ledarskap, juridik etc.
Den verkställande direktörens insatser och kunskap, insikt, erfarenhet och lämplighet utvärderas minst årligen av styrelsen. Utvärderingen regleras av styrelsens arbetsordning. Det är styrelsen som tillsätter och entledigar den verkställande direktören i Erik Penser Bank.
Sedan den 2 augusti 2014 finns begränsningar för hur många uppdrag en styrelseledamot i en bank får inneha. EPB:s styrelseledamöters uppdrag är i enlighet med reglerna.
Styrelse
Företagsledning
Intern kontroll och riskhantering
God intern styrning och kontroll är en viktig förutsättning för att bedriva bankens verksamhet. I enlighet med styrelsens riktlinjer skall verksamheten bedrivas på ett etiskt ansvarsfullt och professionellt sätt samt följa gällande regler för verksamheten. Den interna kontrollen har som syfte att se till att relevanta risker identifieras, mäts och kontrolleras. Detta ställer krav på en effektiv organisation och förvaltning av verksamheten samt en tillförlitlig rapportering.
Den operativa verksamheten – den första försvarslinjen – ansvarar för att risker identifieras, värderas och hanteras. Riskhanteringen sker löpande inom respektive avdelning och område. Ansvariga är de operativa affärsområdes- och avdelningscheferna.
Banken utför minst en gång per år en intern kapital- och likviditetsutvärdering (IKLU). Syftet med utvärderingen är att säkerställa att banken håller tillräckligt med kapital för att möta de risker som den exponeras för.
Funktionerna för riskkontroll och regelefterlevnad
Den andra försvarslinjen består av funktionen för riskkontroll och funktionen för regelefterlevnad. Båda funktionerna rapporterar direkt till bolagets styrelse, revisionskommitté och VD. Funktionerna arbetar bland annat med granskningar av den operativa verksamheten i enlighet med verksamhetsplaner som årligen fastställts av styrelsen.
Funktionen för riskkontroll följer kontinuerligt upp hanteringen av bankens olika riskslag. En utförligare beskrivning av bankens riskarbete finns i bankens årsredovisning, not 33.
Funktionen för regelefterlevnad övervakar och kontrollerar efterlevnaden av dels lagar, förordningar och andra regler i den tillståndspliktiga verksamheten, dels interna regler samt ger råd och stöd till anställda, VD och styrelse i dessa frågor.
Internrevision
Den tredje försvarslinjen är Internrevisionen som granskar alla funktioner inklusive de två kontrollfunktionerna. Styrelsen har beslutat att uppdra den oberoende granskningsfunktionen till en extern part. Rapportering sker direkt till Revisionskommitté och styrelse.
I Instruktion för Riskkontroll, Instruktion för Compliance samt Instruktion för Internrevision framgår ansvarsområden och befogenheter samt vilka och när frågor skall rapporteras till styrelse och VD.

Riktlinjer
Våra tjänster
Förmögenhetsrådgivning hos Erik Penser Bank
Investerings- och förmögenhetsrådgivningen hos Erik Penser Bank utgår från ett stort och diversifierat urval av finansiella instrument som finns tillgängliga på marknaden, både vad gäller typ av finansiella instrument och utgivare. Analysen avser såväl makroekonomiska förhållanden som bransch- och företagsspecifika förhållanden. Erik Penser Bank ger emellertid inte uteslutande råd om finansiella instrument utgivna av andra aktörer eller aktörer med vilka banken helt saknar nära förbindelser. Den investeringsrådgivning som banken tillhandahåller klassificeras därför som rådgivning på icke-oberoende grund. Erik Penser Bank utför inte någon regelbunden bedömning av lämpligheten av de rekommendationer som lämnats.
Mäkleri hos Erik Penser Bank
Mäkleri hos Erik Penser Bank innebär tillgång till erfarna mäklare som kan fungera som ett bollplank till kunden. Kunden får även tillgång till analys och nyhetsuppdateringar avseende ett stort och diversifierat urval av finansiella instrument som finns tillgängliga på marknaden, både vad gäller typ av finansiella instrument och utgivare. Analysen avser såväl makroekonomiska förhållanden som bransch- och företagsspecifika förhållanden. Banken tillhandahåller emellertid inte uteslutande information om finansiella instrument utgivna av andra aktörer eller aktörer med vilka banken helt saknar nära förbindelser. Om analysen grundas på uppdragsförhållande framgår det av analysen.
Analyser, nyhetsbrev och annan allmän information om finansiella instrument och marknader är inte baserade på kundens personliga omständigheter och har inte heller på annat sätt bedömts som lämpliga för kunden. Sådana allmänna utskick ska således inte uppfattas som investeringsrådgivning utan utgör en kringtjänst till Mäkleriet för att du som kund ska kunna fatta välgrundade investeringsbeslut på egen hand.
Kapitalförvaltning hos Erik Penser Bank
Kapitalförvaltningen hos Erik Penser Bank utgår från ett stort och diversifierat urval av finansiella instrument som finns tillgängliga på marknaden, både vad gäller typ av finansiella instrument och utgivare. Analysen avser såväl makroekonomiska förhållanden som bransch- och företagsspecifika förhållanden. Banken ger emellertid inte uteslutande råd om finansiella instrument utgivna av andra aktörer eller aktörer med vilka banken helt saknar nära förbindelser.
Corporate Finance hos Erik Penser Bank
Erik Penser Corporate Finance erbjuder kvalificerade tjänster i samband med börsnoteringar och andra aktiemarknadstransaktioner, kapitalanskaffningar (publika och privata) samt rådgivning vid företagsöverlåtelser. Vi är främst verksamma på den svenska marknaden. Ytterst består vår uppgift i att etablera utrymme, tillföra information och skapa trygghet så att säljare och köpare kan mötas på marknaden för aktier eller aktierelaterade instrument.
Hållbarhet
En av Erik Penser Banks viktigaste tillgångar är det förtroende som våra kunder, myndigheter och allmänheten visar oss. En förutsättning för detta förtroende är att vår verksamhet präglas av en hög etisk standard. Hållbarhetsfrågor är därmed en naturlig del av bankens verksamhet. Dessa inkluderar ett ansvar för hur verksamheten påverkar samhället ur ett ekonomiskt, socialt, etiskt och miljömässigt perspektiv.
Mot bakgrund av att vår verksamhet har en relativt liten miljöpåverkan ligger tyngdpunkten i vårt hållbarhetsarbete på de affärsetiska och de sociala frågorna. Målet är att våra kunder, affärspartners och övriga intressenter skall uppleva Erik Penser Bank som ett hållbart och ansvarstagande företag och som ett föredöme i fråga om affärsetik.
Finansiella rapporter
Finansiella rapporter från Erik Penser Bankaktiebolag publiceras halvårsvis
Finansiella resultatrapporter från Erik Penser Bank publiceras halvårsvis.
2019
2018
2017
2016
2015
2014
Karriär
Att personalen är företagets viktigaste resurs är en självklarhet i tjänsteföretag i allmänhet och i synnerhet i företag som fått förtroendet att hantera kunders kapital.
Våra främsta kärnvärden är Engagemang och Personlighet.
Engagemang
Engagemang är grunden för att utveckla relationerna till våra kunder och för att kunna verka för deras framgång.
Personlighet
Personliga relationer och individuella kundlösningar är centrala i vår verksamhet och vår kultur är präglad av ett entreprenöriellt perspektiv.
Lediga tjänster
På denna sida läggar vi upp lediga tjänster, men du är alltid välkommen att skicka en spontanansökan genom att maila ditt CV och ett kort personligt brev till rekrytering@penser.se.
Nu söker vi
Hantering av personuppgifter
Information som arbetssökande anförtror oss på behandlas på ett varsamt och ansvarsfullt sätt och i enlighet med tillämplig dataskyddslagstiftning. Länk till mer information.
Kundinformation
Här kan du ladda ner några av de avtal du kan behöva för att göra affärer med oss. Observera att vårt huvudavtal, Depåavtalet, vill vi att du beställer av oss. Detta avtal kan inte laddas ner.
För mer information ring kundtjänst: 08-463 80 00.
Krav på LEI-kod för juridisk person
Enligt nya EU-regler behöver alla företag, föreningar och stiftelser som handlar med värdepapper en global identifieringskod, en Legal Entity Identifier (LEI). Syftet är att stärka skyddet för den som investerar i värdepapper.
En Legal Entity Identifier är en 20-siffrig unik kod som identifierar en juridisk person som deltar i transaktioner på finansiella marknader, oavsett vilka marknader och rättssystem de sker i. En LEI-kod kan utfärdas till alla juridiska personer.
En LEI-kod måste införskaffas från en auktoriserad LEI-utfärdare, till exempel www.nordlei.org och registreras i god tid innan den nya EU-förordningen Mifid 2/Mifir (Markets in Financial Instruments Regulation) träder i kraft den 3 januari 2018. Företagen ansvarar själva för införskaffandet av LEI-koden samt att den uppdateras årligen genom en årlig avgift till utfärdaren.
MiFID II
Det nya regelverket för värdepappersaffärer 2018
Den 3 januari 2018 kommer nya regler för värdepappersmarknaden inom EU att träda i kraft. Syftet med direktivet MiFID II och förordningen MiFIR är att skapa lika villkor på värdepappersmarknaden inom EU. Detta uppnås genom att öka kraven på att offentliggöra positioner, bud och transaktioner samt genom att stärka investerarskyddet via en ökad informationsgivning till investerare.
Övergripande förändringar av villkor
Som en följd av de nya lagkraven har vissa förändringar av våra depåavtal, handelsavtal, allmänna bestämmelser och allmänna villkor blivit nödvändiga. De nya avtalen och bestämmelserna finns på vår hemsida, www.penser.se, och kan på begäran även skickas ut i pappersform. Se mer i depåavtal privatpersoner, depåavtal juridiska personer, handelsavtal privatpersoner och handelsavtal juridiska personer.
Nedan följer några av de förändringar hos Erik Penser Bank som sker i samband med MiFID II:
– I samband med investeringsrådgivning kommer du från årsskiftet att erhålla en s.k. lämplighetsförklaring från oss. Denna dokumentation ska specificera vilka råd du har fått och hur råden motsvarar dina egenskaper och mål. Dokumentationen kommer att finnas på Penser Net i samband med genomförd transaktion. För att kunna ge en kvalificerad lämplighetsförklaring behöver vi hämta in omfattande uppgifter rörande din ekonomiska situation. Dessa uppgifter registrerar vi i en s.k. behovsanalys. Den utgör basen för lämplighetsförklaringen.
– Rapportering för diskretionära portföljförvaltningstjänster samt kunder klassade som icke-professionella med innehav i hävstångsinstrument har utökats med värdeminskningsrapporter om värdet av portföljen sjunker mer än 10 procent jämfört med värdet vid rapporteringsperiodens början.
– Efter årsskiftet kommer vi att kommunicera mycket via internettjänsten Penser Net, där inloggning sker med hjälp av BankID.
– Samtliga medborgarskap måste anges (före årsskiftet).
– Företag måste ha en global identifieringskod, LEI-kod (Legal Entity Identifier), för att kunna handla med värdepapper.
Kostnader och avgifter
Nedan följer exempel på vilka kostnader och avgifter som tas ut för respektive finansiellt instrument samt hur avgifterna kan komma att påverka värdet på investeringen. Observera att dessa avgifter och kostnader bygger på en rad antaganden och förutsättningar vilket gör att de kan komma att avvika från verkliga kostnader och avgifter.

Investeringssparkonto
Investeringssparkonto, ISK, är en kontoform som varit tillgänglig för investerare sedan januari 2012. Inkomsten på det kapital som placeras på kontot beräknas och beskattas enligt schablon. Schablonbeskattningen innebär också att det inte uppstår några skatterelaterade inlåsningseffekter i värdepappersinnehaven. Till skillnad från en kapitalförsäkring har innehavaren rösträtt vid bolagsstämmor för de aktier som förvaltas inom ramen för Investeringssparkontot.
Förhandsinformation om Investeringssparkontot
Investeringssparkontot passar dig som vill placera i fonder och noterade värdepapper och gärna slipper redovisningen av enskilda vinster och förluster i deklarationen. Läs mer om Investeringssparkontot under länkarna nedan.
Förhandsinformation om Investeringssparkonto
Godkända investeringstillgångar
Öppna Investeringssparkonto
Rådgivarna på Erik Penser Bank berättar gärna mer om Investeringssparkontot och hur du öppnar ett Investeringssparkonto. De tillhandahåller även Depåavtalet, vårt huvudavtal, vilket inte finns för nedladdning. I länken nedan kan du läsa mer om våra allmänna villkor och bestämmelser.
Insättningsgaranti
Ditt Investeringssparkonto omfattas av insättningsgarantin. Läs mer om insättningsgarantin här.
Vill du veta mer?
Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig
[contact-form-7 404 "Not Found"]